Από Σπίτι με Αγάπη

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Προετοιμασία για τον χειμώνα v.2

Αφού συλλέξαμε τα βότανά μας, φτιάξαμε τουρσί τα λαχανικά μας και γλυκό του κουταλιού ή λικέρ τα φρουτάκια μας, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με άλλα καλοκαιρινά αγαθά που μπορούν μετά από τη σχετική επεξεργασία να μας λύσουν τα χέρια τους επόμενους μήνες.


Ο κήπος μας προσέφερε άφθονα κρεμμύδια και σκόρδα τα οποία αν δεν επεξεργαστούν πιθανότατα θα σαπίσουν στην αποθήκη μας,
Για τα κρεμμύδια, η διαδικασία είναι απλή. Τα τρίβουμε στο μούλτι (στο βαθμό που τα χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας) και τα μοιράζουμε σε σακουλάκια τροφίμων.
Τα σκόρδα τώρα είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Χωρίζουμε τις σκελίδες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Βράζουμε για 20-30 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Έπειτα είναι εξαιρετικά εύκολο να αφαιρεθεί η φλούδα. Τα ρίχνουμε στο μούλτι μαζί με λίγο ξύδι και λίγο λάδι. Δημιουργείται έτσι ένας πουρές σκόρδου, έτοιμος για χρήση στις μαγειρικές μας δημιουργίες. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένο βάζο και καλύπτουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
Οι ντομάτες τώρα, αν πρόκειται για μικρή ποσότητα η οποία θα χρησιμοποιηθεί σχετικά άμεσα (1-2 εβδομάδες) μπορούν να τριφτούν και να αποθηκευτούν σε παγοκύστες ή σακουλάκια τροφίμων και να μπουν στην κατάψυξη.
Αν έχετε πολλές ντομάτες και θέλετε να τις διατηρήσετε δίχως άγχος, αποφλοιώστε τες, τρίψτε τες και τοποθετήστε τες σε κατσαρόλα μαζί με αλάτι. Μόλις συμπυκνωθεί τόσο ώστε να έχει μείνει μόνο η σάρκα, τοποθετήστε σε αποστειρωμένα βάζα, καλύπτοντας την επιφάνεια με λάδι. Διατηρούνται στο ντουλάπι τροφίμων έως και έναν χρόνο ή και περισσότερο.
Αν είστε φίλοι του πελτέ, μόλις βράσει η ντομάτα, τοποθετήστε σε ταψί, σκεπάστε με τούλι και βγάλτε το ταψί στον ήλιο. Πιθανότατα θα χρειαστούν 3-4 ημέρες ώστε να "στεγνώσει" η ντομάτα. Αποθηκεύστε και πάλι σε βάζο.
Τέλος, αν έχετε λεμόνια ένα στάδιο πριν χαλάσουν, στίψτε τα και τοποθετήστε τα σε παγοκύστες. Διατηρούνται στην κατάψυξη.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!! τι ομορφες κ πρακτικες ετοιμασιες που ειναι!!!! στο σπιτακι μου σε πειμενει ενα βραβειο!!! φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή